Kamervragen vanwege TROS Radar-uitzending over audiciens

Publicatiedatum: 13 december 2011

De uitzending van TROS Radar over audiciens doet de nodige stof opwaaien. Er zijn nu ook Kamervragen gesteld over de 'big business' in de hoortoestellenwereld.

Te duur hoortoestel

Op maandagavond 5 december besteedde TROS Radar aandacht aan de audicienbranche. De centrale stelling van het programma was dat mensen met regelmaat een veel te duur hoortoestel krijgen aangeboden. Omdat slechthorenden zelf nauwelijks inzicht kunnen krijgen in kwaliteit en kosten, voelen ze zich vaak genoodzaakt te varen op het advies van de audicien. Radar richt de pijlen vooral op de ketenbedrijven Beter Horen en Schoonenberg: daar zou de noodzakelijke balans tussen zorg en commercie te veel doorgeslagen zijn naar commercie.

Positieve en negatieve reacties

De uitzending brengt de nodige reacties te weeg. Verontwaardigde reacties van audiciens en tevreden klanten: de berichtgeving van Radar zou sensatiebelust en ongenuanceerd zijn. Maar ook adhesiebetuigingen: eindelijk wordt er aandacht besteed aan de onterecht hoge kosten die slechthorenden moeten maken.

Kamervragen aan Schippers

Inmiddels heeft de discussie ook de Tweede Kamer bereikt en zijn er Kamervragen gesteld aan minister Schippers. Vragen als:

  • Hoe gaat u zorgen voor meer transparantie in kwaliteit en prijs in deze markt?
  • Bent u bereid onderzoek te laten verrichten naar mogelijke kartelvorming in deze markt?
  • Waarom maakt u geen haast met het afschaffen van de vergoedingslimieten zodat de zorgverzekeraars scherp kunnen inkopen?
Klik hier om de kamervragen te downloaden.

De NVVS vindt het een goede zaak dat er kritisch gekeken wordt naar het vergoedingensysteem en het gebrek aan transparantie over kwaliteit en kosten.

3 reacties

Naam bij NVVS bekend

De hoorprofs hebben een intake procedure waarin expliciet gevraagd wordt naar de wensen van de gebruiker. De gebruiker bepaalt dus zelf welk soort hoortoestel hij/zij wil proberen. Na de proefperiode wordt uitgebreid gevraagd of de gebruiker tevreden is en of de hoortoestellen aanschaft gaan worden. Als de gebruiker niet tevreden is dan wordt de proefperiode voortgezet totdat de gebruiker tevreden is. Waar komt nu de vraag "onterecht hoge kosten voor de gebruiker" vandaan als hij/zij zelf een keuze heeft gemaakt?

Naam bij NVVS bekend

Hoorprofs heeft bij intake procedure inderdaad gevraagd naar de wensen, maar heeft niet uitgelegd welk merk toestellen er eventueel voor mijn gehoor en wensen geschikt zou kunnen zijn en hoe duur ieder toestel is. Begon meteen over één merk. Heb wel proef periode maar zolang een slechthorende geen overzicht krijgt over kosten en kwaliteit zal hij altijd moeten vertrouwen op de audicien.

Gereageerd door: J.H. Koopman

ik heb al vaak iets gemeld dat er iets niet goed is maar wat kan ik nog meer doen als er niet serieus op gereageerd is en ik niet krijg wat ik hebben wil, wie kan mij dan helpen ? De NVVS heeft mij tot nu toe ook niet geholpen maar dat gaat steeds beter worden ontdek ik nu. Het probleem is dat men geen praktische ervaring heeft en als ik daar iets over vertel dan krijg ik geen medewerking. Ik heb veel ervaringen met audiciens en wil daar wel wat over vertellen.

Plaats reactie